ΚΑΙ Η ΑΣΥΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙΕΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ

28-12-2011

Όχι τόσο αιφνίδια, γιά όσους είχαν ασχοληθεί λίγο πιό σοβαρά με το θέμα, είδε το φως της δημοσιότητας δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, για το ρόλο Τούρκων πρακτόρων στις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση, τη δεκαετία του '90.
Η δήλωσή του περιλαμβάνεται σε συνέντευξη του στο φύλλο της 23-12-2011 της τούρκικης εφημερίδας "Birgun". 
Η εφημερίδα προαναγγέλει τη συνέντευξη με πηχαίο τίτλο στο εξώφυλλο της γράφοντας: 
«Ο Μεσούτ Γιλμάζ εξήγησε στην Birgun τα μαύρα χρόνια: η πυρπόληση δασών στην Ελλάδα ήταν κρατικό μυστικό». 
Ενώ στον υπότιτλτο σημειώνει: «Ενας από τους σημαντικότερους πολιτικούς πρωταγωνιστές της δεκαετίας του ’90, ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ μίλησε για πολλά θέματα, από την πυρπόληση δασών στην Ελλάδα μέχρι το μυστικό για τα μυστικά κονδύλια της εποχής εκείνης Τσιλέρ». 
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, που πήρε και τη συνέντευξη, Ενβέρ Αϊσεβέρ, γρέφγει στο κύριο μέρος του θέματος: 
"Ο Μεσούτ Γιλμάζ είναι ένας από τους πολιτικούς πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου και πρώην πρωθυπουργός. Τον αναζήτησα και τον ρώτησα τι σκέπτεται αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα αυτό. Γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις του με την Τσιλέρ είναι κάτι σαν βεντέτα. Τώρα εφόσον ανοίγουν οι παλιοί φάκελοι είπαμε να μιλήσουμε… Κοιτάξτε τι μας είπε:Γιλμάζ: «Δεν είναι επαρκής η έκθεση Σουσουρλούκ. Η Δικαιοσύνη δεν έκανε τα απαιτούμενα. Επρεπε να γίνει σοβαρή ανάκριση. Έχω την γνώμη ότι υπάρχουν πληροφορίες που δεν έχουν φθάσει σε μένα. Η Έκθεση αυτή είναι ένα στοιχείο, δεν είναι κάτι το θαύμα. Την έστειλα στην Εισαγγελία. Στην Εκθεση υπάρχουν όλες οι πληροφορίες εκτός των κρατικών μυστικών. Εκείνα που είναι κρατικά μυστικά είναι θέματα, όπως η ενέργεια για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα δασών στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει εμπόδιο για τα εγκλήματα αγνώστων δραστών." 
Η επίμαχη δήλωση του Γιλμαζ περιλαμβάνεται και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας όπου αναφέρεται: 
“Susurluk raporu yeterli değildir. Yargı gereğini yapmadı. Ciddi soruşturma olmalıydı. Bana intikal etmeyen bilgiler olduğunu düşünüyorum. Bu rapor bir ipucudur. Mucizevi değildir. Savcılığa yolladım. 
“Devlet sırrı dışındaki tüm bilgiler raporda var. Devlet sırrı olanlar Azerbaycan’da darbe girişimi, Yunanistan’a orman misillemesi gibi konular. Faili meçhuller için engel yok. 
μτφ. «Δεν είναι επαρκής η έκθεση Σουσουρλούκ. Η Δικαιοσύνη δεν έκανε τα απαιτούμενα. Επρεπε να γίνει σοβαρή ανάκριση. Έχω την γνώμη ότι υπάρχουν πληροφορίες που δεν έχουν φθάσει σε μένα. Η Έκθεση αυτή είναι ένα στοιχείο, δεν είναι κάτι το θαύμα. Την έστειλα στην Εισαγγελία. Στην Εκθεση υπάρχουν όλες οι πληροφορίες εκτός των κρατικών μυστικών. Εκείνα που είναι κρατικά μυστικά είναι θέματα, όπως η ενέργεια για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα δασών στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει εμπόδιο για τα εγκλήματα αγνώστων δραστών." 
Μετά τα παραπάνω, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, ζήτησε με παραγγελία του προς όλες τους προϊσταμένους των εισαγγελιών Εφετών της χώρας,την ανάσυρση όλων των δικογραφιών που αφορούν σε εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα διάστημα 1995 – 1997. 

Η παραγγελία του κ. Τέντε αφορά όσες δικογραφίες έχουν τεθεί στο αρχείο αγνώστων δραστών. Στόχος είναι «να αξιολογηθούν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των παραπάνω εγκλημάτων». 
Επίσης σε διάβημα προς την Τουρκία προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο: «Κατ' εντολή του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, ο Διευθυντής της Α4 Διεύθυνσης Τουρκίας πραγματοποίησε διάβημα στην Επιτετραμμένη της τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, σε σχέση με τις δηλώσεις που αποδόθηκαν από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ. Ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους από τον κ. Γιλμάζ, ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων αυτών και των αντίστοιχων αναφορών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, καθώς και σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για κάθε συναφές στοιχείο. Τονίσθηκε δε, ότι ενόσω οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα». 

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία", της 27-12-2011, όπου αναφέρεται ότι "Πάντως η συμμετοχή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, σε αγαστή και στενή συνεργασία με την παρακρατική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, σε πυρκαγιές στη χώρα μας δεν εστιάζεται μόνο στη δεδομένη χρονική περίοδο (1993-1997), αλλά έρχεται από το παρελθόν, όπως έχει αποκαλύψει από τότε το περιοδικό «Αμυνα και Διπλωματία», όπως και ο δημοσιογράφος και τότε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Μάνος Ηλιάδης, στο βιβλίο του«Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η ΜΙΤ». 
Αυτό προκύπτει, άλλωστε, από τη σύλληψη του Αλί Κιζιλάι (Ali Kizilay) το 1985 και την ομολογία του ότι δύο άλλοι συμπατριώτες του (που είχαν επίσης συλληφθεί) τον είχαν βάλει να κάψει τα ελληνικά δάση. Μάλιστα τη συγκεκριμένη ομολογία επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε την 1η Σεπτεμβρίου 1985 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Αθανάσιος Τσούρας.Επιπλέον το 1993, όταν σειρά πυρκαγιών κατέφαγε την Ελλάδα, η τότε κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έκανε λόγο για «εξωγενείς παράγοντες», όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Ηλιάδης.«Να σημειωθεί ότι και στις πυρκαγιές αυτές τα στοιχεία της τουρκικής ανάμειξης δεν έλειψαν. Οι Αρχές είχαν επισημάνει δύο Τούρκους που επισκέφθηκαν την Ικαρία, την Κρήτη και τη Ρόδο σε χαρακτηριστικά ταξίδια-αστραπή μετά τα οποία ξέσπασαν καταστροφικές πυρκαγιές» αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τις τότε αποκαλύψεις του περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία», ότι οι πυρκαγιές μόνο το 1993 ανήλθαν σε 2.518, αριθμός υπερδιπλάσιος (1.159) αυτών του 1981. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι φονικές πυρκαγιές του 1997, αρκετούς μήνες μετά τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν το δυστύχημα του Σούσουρλουκ και την ομολογία Τούρκων παρακρατικών ότι είχαν λάβει μέρος στους εμπρησμούς των ελληνικών δασών!" 
Στις 3 Νοεμβρίου 1996 έγινε το ατύχημα του Σουσουρλούκ, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Αμπντουλάχ Τσατλί, κορυφαίο στέλεχος της μαφίας των Γκρίζων Λύκων, αναμεμειγμένος σε τοποθετήσεις βομβών σε αρμενικούς στόχους στην Ευρώπη (κυρίως στη Γαλλία), σε δολοφονίες Αρμενίων και Κούρδων και σε εμπόριο ηρωίνης, που έκανε στην Ευρώπη, με τη βοήθεια των τουρκικών διπλωματικών και στρατιωτικών αντιπροσωπιών. 
Μετά τον θάνατο του Τσατλί, ο τότε πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Επιθεωρήσεων, που ανήκει στο γραφείο του πρωθυπουργού, να πραγματοποιήσει έρευνα και να υποβάλει αρμοδίως αναλυτική έκθεση για την υπόθεση. Κατόπιν αυτού ο Κουτλού Σαβάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιθεωρήσεων, υπέβαλε την περιβόητη Εκθεση Σουσουρλούκ, την οποία με τη σειρά του ο Μεσούτ Γιλμάζ ανακοίνωσε στην κοινή γνώμη, με εξαίρεση τη 12η σελίδα της έκθεσης, που παρέμεινε απόρρητη, επειδή περιείχε κρατικά μυστικά. 
Πάντως χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη, τον Ιούλιο του 1995, η εφημερίδα «Τούρκιγιε» κυκλοφόρησε με ολοσέλιδη φωτογραφία από την καμένη Πεντέλη, με τίτλο που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε: Καταλάβατε τώρα; 
Να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1990 οι Τούρκοι, για να αντιμετωπίσουν τους Κούρδους αντάρτες, που κατέφευγαν στα δασωμένα βουνά, πυρπολούσαν τα δάση στο τουρκικό Κουρδιστάν. Τότε με τη σειρά τους οι Κούρδοι πυρπολούσαν τα δάση της δυτικής Τουρκίας, στα οποία εκπαιδεύονταν στον αντιανταρτικό αγώνα οι ειδικές δυνάμεις του στρατού και της στρατοχωροφυλακής. Το τουρκικό κράτος, που έβλεπε πίσω από τις ενέργειες αυτές «ελληνικό δάκτυλο», πλήρωσε από τα μυστικά κονδύλια τη μαφία των Γκρίζων Λύκων, η οποία με τη σειρά της πυρπόλησε τα ελληνικά δάση στα νησιά, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη." 
Σε σχετικό αφιέρωμα, της ιστοσελίδας www.zougla.gr, ο απόστρατος αξιωματικός Μηνάς Ρασούλης, επιβεβαιώνει τη δράση Τούρκων πρακτόρων σε όλη την ελληνική επικράτεια :«Πριν 20 χρόνια υπήρχε η πληροφορία ότι Τούρκοι πράκτορες είχαν δράσει στην ακριτική Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη» - αναφέρει ο κ.Ρασούλης, τοποθετώντας τις πυρκαγιές που τότε έπλητταν τη χώρα παράλληλα με την κρίση στην Ευρωκαυκασία και τα Βαλκάνια.Σύμφωνα με τον απόστρατο αξιωματικό, η Τουρκία διέθετε πολλά μυστικά κονδύλια επιδιώκοντας συμφέροντά της στα Βαλκάνια, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν τη δράση Τούρκων πρακτόρων στην Ελλάδα.«Η ΕΥΠ τότε είχε προτείνει να πάνε στην Τουρκία εισαγγελείς και να εξετάσουν εκείνους που φέρονταν να συμμετέχουν σε διάφορα επεισόδια» - λέει ο Μηνάς Ρασούλης, τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία, τότε, (για άγνωστους λόγους) αρνήθηκε. 
Επίσης ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης μεταφέρει αντίστοιχη εμπειρία: Το 1998 η δασοπυρόσβεση και η προστασία των Δασών ανατίθεται και επισήμως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αρχηγός του Σώματος εκείνη την περίοδο είναι ο κ. Ανδρέας Γκέκας. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου είναι ιδιαίτερα «θερμό» με πολλές πυρκαγιές να εκδηλώνονται σε δασικές εκτάσεις νησιών του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Κυρίως στη Χίο και τη Σάμο. 
«Εκείνη την περίοδο ο Αρχηγός του Σώματος αλλά και η Πολιτική Ηγεσία ήταν πολύ προβληματισμένοι σχετικά με τις πυρκαγιές στα ελληνικά νησιά. Μου ανατέθηκε, λοιπόν, να μεταβώ με κλιμάκιο στη Χίο και να διαπιστώσω τι ακριβώς συμβαίνει», αναφέρει ο κ. Γκουρμπάτσης και συνεχίζει: «Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρισκόμασταν σε ένα δάσος στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και επόπτευα με τα κιάλια. Λίγη ώρα αργότερα είδα ένα ταχύπλοο σκάφος από τη γείτονα χώρα, το οποίο δεν έφερε διακριτικά στοιχεία, να πλέει προς το νησί εκτοξεύοντας μια φωτοβολίδα. Ήταν φωτοβολίδα με αλεξίπτωτο και επρόκειτο για εμπρηστικό μηχανισμό. Αμέσως ενημέρωσα το Λιμενικό που προσπάθησε να καταδιώξει το σκάφος. Ωστόσο δεν υπήρξε σύλληψη καθώς το ταχύπλοο εισήλθε και πάλι στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να εξαφανισθεί». Στη συνέχεια, ως όφειλε, ο έμπειρος αξιωματικός ενημέρωσε τη φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής η οποία με τη σειρά της ειδοποίησε και την Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου. Στην υπόθεση παρενέβησαν και οι εισαγγελικές Αρχές καθώς σχηματίσθηκε δικογραφία. Ουδείς όμως γνωρίζει ποια ήταν η τύχη της. Ο κ. Γκουρμπάτσης αναφέρει: «Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαμε μόνο υπόνοιες για το ποιος μπορεί να ευθύνεται για τους εμπρησμούς στα ελληνικά νησιά. Πολλοί έκαναν λόγο για τους «Γκρίζους Λύκους» και άλλα ακραία στοιχεία αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις. Το συγκεκριμένο, όμως, περιστατικό ήταν άκρως αποκαλυπτικό. Δεν μπορώ να σας πω τι έγινε στη συνέχεια καθώς λίγο καιρό αργότερα φύγαμε από το νησί. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια ήταν η τύχη της υπόθεσης». 
Κατά τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία ο πλέον δημοφιλής τρόπος δράσης των εμπρηστών ήταν η ρίψη φωτοβολίδων με αλεξίπτωτο. Πολλούς παρόμοιους εμπρηστικούς μηχανισμούς συναντήσαμε και την επόμενη χρονιά, το καλοκαίρι του 1999, στη Σάμο». Μέχρι εκείνη την περίοδο πιστεύαμε ότι στόχευαν στο να πλήξουν τον τουρισμό μας. Τώρα πλέον μαθαίνουμε ότι ήταν ένα είδος αντιποίνων για την εξωτερική πολιτική μας…». Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το απόσπασμα από την ιστοσελίδα www.defencenet.gr: "Συνεχείς τουρκικές μυστικές επιχειρήσεις επί ελληνικού εδάφους και μάλιστα μείζονος έκτασης, που στοχεύουν τόσο σε επικοινωνιακό αντίκτυπο, αλλά και σε οικονομικά και στρατιωτικά παράπλευρα οφέλη επιβεβαίωσε ο Μ.Γιλμάζ με την φράση του περί «αντιποίνων στα δάση της Ελλάδας» και πλέον είναι κιαρός να ανοίξει ο φάκελος με τις πυρκαγιές όχι μόνο στα νησιά του Α.Αιγαίου, αλλά και της Πελοποννήσου το 2009. Και βέβαια της Ρόδου του 2010, σε μια έρημη περιοχή της νότιας Ρόδου που κατάκαψε για πολλοστή φορά το νησί.Πληροφορίες πάντα υπήρχαν, αλλά ποτέ δεν υπήρξε κάποιο στοιχείο που να επιβεβαίωνε την εμπλοκή της ΜΙΤ, αλλά και να υπήρχε, είναι βέβαιο ότι δεν επρόκειτο να γίνει κάποια παράσταση διαμαρτυρίας, από την πολιτική ηγεσία. Σοβαροί να είμαστε. Δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα της δράσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά πότε ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στα νησιά του Α.Αιγαίου; 
Θυμόμαστε την μεγάλη πυρκαγιά στην Ικαρία λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 1993; Στην Ρόδο και στην Σάμο μετά τα Ίμια το 1996-1997; Χιλιάδες στρατιώτες εγκατέλειπαν τα στρατόπεδα και την εκπαίδευσή τους για να σβήνουν πυρκαγιές που συχνότατα απειλούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών. Απόδειξη της ύπαρξης πληροφοριών για εμπλοκή της ΜΙΤ ήταν ότι το ΓΕΣ είχε λάβει σοβαρά αυτές τις πληροφορίες και σε σενάρια ασκήσεων είχε προβλέψει την αντιμετώπιση πυρκαγιάς ως έργο των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, ταυτόχρονα με τουρκική απόβαση.Υπήρχαν συγκεκριμένα επιτελικά σχέδια και συγκεκριμένες οδηγίες στους τοπικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς να ενσωματώσουν στον σχεδιασμό των ασκήσεων το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά που θα απασχολήσει το προσωπικό στην κατάσβεσή του και μετά από λίγες ώρες το νησί να δεχθεί αεραπόβαση στα, σχεδόν, άδεια στρατόπεδα (αφού το προσωπικό θα ήταν απασχολημένο με την κατάσβεση της πυρκαγιάς)." 
Επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που δίνονται στην ιστολόγιο athenapost.blogspot.com, όπου αναφέρεται: 
Ήταν γνωστό ότι πίσω από συγκεκριμένες πυρκαγιές σε δασικές και κατοικημένες περιοχές, βρίσκονταν Τούρκοι πράκτορες και παρακρατικοί που χρηματοδοτούνταν από την "μητέρα Τουρκία". Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες το γνώριζαν αυτό, εδώ και χρόνια. Και μάλιστα, το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, Σάββας Καλεντερίδης, είχε προτείνει να σταλεί στην Τουρκία Έλληνας εισαγγελέας για να ανακρίνει συγκεκριμένο Τούρκο που είχε ομολογήσει για τις δασικές πυρκαγιές, ή να ζητηθεί η έκδοσή του. Όμως, δεν κουνήθηκε φύλλο. Και, για να μη λέμε αερολογίες ότι οι κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου "έψαξαν και δεν βρήκαν στοιχεία" (όχι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε κάτι παραπάνω) παραθέτουμε εμείς τα αδιάσειστα στοιχεία του ρεπορτάζ. Για να δούμε: Θα τολμήσει κάποιος εισαγγελέας να ανοίξει την έρευνα; Η ελληνική 
Δικαιοσύνη, με την ιστορία του Εφραίμ, αφού δεν κάμφθηκε από τις πιέσεις, απέδειξε ότι μπορεί. Ας δούμε λοιπόν δύο από τα πρόσωπα: 
Γιασάρ Οζ: Ο Γιασάρ Οζ, ήταν μέλος τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης, η οποία κατευθυνόταν από τη ΜΙΤ και είχε σχέσεις με τη μαφία. Ουσιαστικά, ο Οζ, ήταν το "δεξί χέρι" του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, Αμπντουλάχ Κατλί που σκοτώθηκε στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ, το 1996. Μέσω του Κατλί, ο Οζ, είχε γνωρίσει τον Μεχμέτ Αγκάρ, πρώην βουλευτή και, τότε, αρχηγό της Αστυνομίας της Τουρκίας. Η οργάνωση που κατηύθυναν, έκανε εμπόριο σκληρών ναρκωτικών, διακίνηση λαθρομεταναστών και άλλες "βρώμικες δουλειές". Οι περισσότεροι που θα μπορούσαν να μιλήσουν, σκοτώθηκαν σε περίεργα ατυχήματα. Ο Οζ, όμως, τη γλίτωσε. Και όταν συνελήφθη με 10 κιλά ηρωίνη, "κελάηδησε". Όταν τον πήγαιναν στη φυλακή, ήταν συγκεντρωμένα τηλεοπτικά συνεργεία. Τότε ο Οζ, έριξε τη "βόμβα", ελπίζοντας ότι θα εκδοθεί στην Ελλάδα για να δικαστεί και θα γλιτώσει τη δολοφονία του στις τουρκικές φυλακές: "Όταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα, ήμουν καλός! Και τώρα, με κλείνετε στη φυλακή"; Ο Οζ, ήταν αποφασισμένος να το τραβήξει. Σε κατάθεσή του μάλιστα, υποστήριξε πως ο Αγκάρ μίλαγε συνέχεια με την τότε πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ. Σε μια από αυτές τις συνομιλίες, ο Οζ βρισκόταν μαζί με τον Αγκάρ, όταν αυτός μίλαγε με την Τσιλέρ στο τηλέφωνο: "Έχω δίπλα μου τον ήρωα", της είπε. 
Προφανώς και ο Αγκάρ αναφερόταν στις μεγάλες πυρκαγιές στο ανατολικό Αιγαίο και τη Μακεδονία. Ο Σάββας Καλεντερίδης πρότεινε τότε να ζητήσει η Ελλάδα την έκδοση του Οζ στη χώρα μας, ή να μεταβεί εισαγγελέας εκεί να τον ανακρίνει. Περιέργως, τίποτα δεν έγινε. Οι άνδρες της ΕΥΠ θεωρούσαν τότε ότι πιθανότατα ο Οζ ήταν ο δράστης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ικαρία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Πέρασε από το μυαλό σας ότι δεν ήταν ικανός για φόνους; Ο Οζ εκτίει ποινή σε τουρκικές φυλακές, επειδή ο κύριος ρόλος του, ήταν οι δολιοφθορές και οι δολοφονίες Κούρδων. Αμπντουλάχ Τσατλί: Το "ομορφόπαιδο" των Γκρίζων Λύκων, ανασύρθηκε νεκρό από τα συντρίμμια της μαύρης Mercedes στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ. Ο Τσατλί, ψυχρός εκτελεστής, ουσιαστικά αποδείχθηκε πως δούλευε για το τουρκικό κράτος. Οι συνεργάτες του, παραδέχθηκαν πως (και) ο ίδιος έβαζε φωτιές σε ελληνικά δάση (κυρίως της νησιωτικής χώρας) "για το καλό της μητέρας πατρίδας". Φέρεται μάλιστα ότι υπάρχει και ηχογραφημένη ομολογία του Τσατλί, πριν σκοτωθεί. Όπως είναι φυσικό, η τουρκική Δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε με αυτή την πτυχή και έκανε δεκτό τον ισχυρισμό ότι οι φωτιές έμπαιναν ως "αντίποινα" σε πυρκαγιές στο τουρκικό έδαφος. Όμως για τις φωτιές στην Τουρκία δεν υπάρχει καν... υποψία ελληνικής ανάμιξης, ενώ για αυτές στην Ελλάδα, υπάρχουν ομολογίες! 
Πηγές: 
http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17532&subid=2&pubid=28304396 
http://www.prionokordela.gr/diethnh/ntokoumento-olo-to-kauto-dhmosieyma-me-tis-dhlwseis-yilmaz-gia-ta-dash/ 
http://www.birgun.net/politics_index.php?news_code=1324643597&year=2011&month=12&day=23 
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=167765 
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=167731 
http://www.dimokratianews.gr/content/4265/%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CE%B6%CE%B5-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%82 
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=442492&cid=4 
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=30460&Itemid=139 
http://athenapost.blogspot.com/2011/12/blog-post_26.html#more